İşyeri Ortam Ölçümleri
Danışmanlık

İşyeri Ortam Ölçümleri

İşyeri Ortam Ölçümleri

İşyeri Ortam Ölçümleri ile ilgili olarak iş Sağlığı ve güvenliği konusunda çalışma yürütülen kurumlara osgb denilmektedir. İşyeri sahipleri, İş Sağlığı ve Güvenliği yasanın 10. maddesine göre, çalışanların sağlığı ve çalışma konforunu düşünerek, maruz kaldıkları ortam koşulları, kimyasal ve fiziksel şartlardan zararlı olanları tespit ederek koruma önlemi almak zorundadır. İşyeri sahipleri, çalışanların maruz kaldığı bu durumların iş güvenliği açısından belirlemek ve maruziyet seviyesini tespit etmek zorundadır.

İşyeri Ortam Ölçümleri Nedir ve Kimler Bu Ölçümleri Yapar?

İşverenler, çalışanların etki altında kaldığı fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehditleri tespit ederek, kişisel maruziyet seviyelerini tespit ermek zorundadır. Bu maruziyet seviyeleri, ilgili bakanlıklar tarafından onaylı ve akreditasyon sahibi laboratuvarlar tarafından işyeri ortam ölçümleri şeklinde yapılarak tespit edilir. Çalışanın maruz kaldığı ya da kalabileceği tehditler örnekleriyle sunmak gerekirse; Ortam Tireşim, Termal Etki, Gürültü, Toz, Hava Akımı, Nem, Elektromanyetik Etkiler, Sağlığa Zararlı Uçucu Organik ve Benzeri Gaz, Aerosol, Çözelti Etkileri söylenebilir.

OSGB Neden Önemlidir?

İş sağlığı ve güvenliği konusunda, deneyimli bir osgb ile çalışılması bu noktada önemlidir. Risk analizi yapılarak, iş güvenliği açısından risklerin tespit edilmesi çok önemlidir. Bu tespitler neticesinde, uygulanması gereken işyeri ortam ölçümleri, konusunda bilgiler işverene sunulmalıdır. Tecrübeli bir osgb işverene bu konuda hem zaman kazandırır hem de yapılacak olan işlemler doğrultusunda, gerekli yönlendirme ve bilgilendirmeleri yaparak sonraki süreçte bilinçli adımlar atılmasını sağlar.

İş Güvenliği Konusunda Hassasiyet Seviyesi Ne Olmalıdır?

Geçmişten günümüze çalışanlar konusunda alınan önlemler, giderek artarak gelmektedir. İş yerinde, iş güvenliği konusundaki hassasiyet, iş kazaları ya da kişisel maruziyet sonucu meslek hastalığı denilen rahatsızlıkların oluşma ve tespit edilme seviyeleri ile ters orantılı olarak değişmektedir. Son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği konularında bahsettiğimiz maruziyet ve kaza oranları azalsa da, istenilen seviyelere gelmemiştir. Öncelikli yapılması gereken işyeri ortam ölçümleri konusunda kaydedilen ilerleme, meslek hastalıklarının azalması, iş kazalarının önlenmesi konusunda da risk analizlerinde sunulan, kişisel koruyucu ekipman kullanımı etkili olmuştur. İşverenlerin hassasiyet göstermesi birincil önceliktir, fakat aynı özen ve hassasiyet çalışan tarafından da gösterilmesi gerekmektedir. Toz, Uçucu Organik Bileşik, Toksik ve Zehirli Gaz, Formaldehit, Hidrojen Siyanür ve Amonyak kullanımı, Gürültü ve Titreşim gibi çalışanı doğrudan etkileyen durumlara karşı, kullanımı zorunlu kılınan koruyucu ekipmanların belirlenen şekilde kullanılması zorunludur. Kaliteye önem veren, deneyimli çalışan kadromuzla, tüm sorularınız için http://www.armadaosgb.com/ internet sayfasını ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçerek işyeriniz için yapabileceklerimizi öğrenebilirsiniz.